Billig A-kasse Se de billigste A-kasser i Danmark

Vind en mountainbike

Vind en mountainbike

Se straks om du har vundet en ny og lækker mountainbike til en værdi af 3.998 kr.

Fakta om mountainbike – Hvilken mountainbike skal jeg vælge?

Mange googler og spørger forvirrede rundt, når de står over for at købe en mountainbike – også erfarne ryttere. Her får du et overblik over de vigtigste tjekpunkter.

Er du til teknik, action eller blot cykling i det fri?

Først skal du gøre op med dig selv, hvilken type kørsel du er til. Skal du ud og race på skovveje og brede stier? Eller vil du udfordre dig med teknik og køre ind i terrænet og prøve kræfter med singletracks og stejle op- og nedkørsler?

MTB: Dit udstyr afhænger af dit formål

26” hjul er bedst til de fleste

Langt de fleste mountainbikes er bygget med de velkendte 26” hjul. Den størrelse er også bedst til de fleste.

De sidste par år er der dog dukket mtb-cykler op med de noget større 29” hjul. De har lavere rullemodstand og er derfor bedre på de lange og teknisk ukomplicerede ture. Men er også sværere at håndtere på små snoede stier.

Valg af vægt på hjul og dæk

Hjulene er den største masse at sætte i bevægelse. Derfor har hjulenes og specielt dækkenes vægt stor indflydelse på, hvor hårdt det er at træde cyklen i gang.

Vil du ud og køre teknisk? Så vil du få mange nedbremsninger og accelerationer og bør derfor vælge hjul og dæk med lav vægt.

Valg af stel: Hellere lidt for lille

Tip til valg af stel: Hellere lidt for lille end lidt for stor. Årsagen er, at det er lettere at manøvre og styre cyklen i terrænet, hvis den ikke er for stor.

Mtb med eller uden frontaffjedring?

Hardtail:
Begyndere bør vælge en cykel kun med frontaffjedring – også kaldet en hardtail. Sammen med de brede dæk tager den de værste stød fra huller, sten og rødder. Ud over komfort giver affjedringen også en rigtig god kontrol med cyklen, som er vigtig som nybegynder.

Vælg for så vidt muligt affjedring med lock out. Det vil sige, at du har mulighed for at blokere affjedringen, når du kører på asfalt og grusveje. Allerbedst med udløser på styret, så du ikke skal have hånden ned til gaflen. Husk at fjerne blokeringen igen, så din cykel ikke står forkert, når du gerne skal gennem kuperet terræn!

Fully:
En mountainbike med full suspension (fjedre i både forgaffel og bagstel) kaldes også for en ’fully’. Fordelen ved en fully er, at den tager alle de stød, som du får i ryggen på alle underlag. En fully er mest optimal til downhill kørsel og ikke velegnet til race på singletracks. Faktisk kan du sidde ned og restituere ved nedkørsel, det kan du ikke på en hardtrail. Der er du nødt til at stå op. Ulempen ved en fully er energitabet på andre tracks end downhill, det ekstra vedligehold og prisen – den er dyrere end hardtrail.

Tags: , vind en mountainbike

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *